in

Viral Saintis Jepun PELUK ISLAM. Puncanya Buat Ramai TAK SANGKA

Subhanallah. Hidayah Itu Milik Allah.

Viral Saintis Jepun PELUK ISLAM. Puncanya Buat Ramai TAK SANGKA | Khalifah Mail Online – Memang betul la sesungguhnya hidayah itu milik Allah, dan bagi mereka yang cuba untuk cari. Kalau perasan orang yang baru peluk Islam ni kebanyakkannya mempunyai fahaman agama yang lebih mantap dari yang sudah lahir-lahir Islam. Point utamanya, adalah “mahu mencari” dan “mahu belajar”. Ikuti kisah di bawah ini. Subhanallah.

KEHIDUPAN SEBELUM KENAL ISLAM

Bertemu Dr Atsushi Kamal Okuda, Profesor Sistem Politik di Keio University – seorang saintis, pendidik dan pendakwah Muslim dari Jepun.

Kita sering mendengar daripada orang-orang yang anti-agama kenyataan bahawa mereka hanya memerlukan sains dan Tuhan dan agama hanyalah satu mitos yang tidak disokong dengan bukti.

Namun, saintis seperti Dr. Okuda mempunyai pandangan berbeza ketika beliau menjalani kehidupan tanpa Tuhan dalam kehidupannya kepada kehidupan di mana beliau tidak dapat hidup tanpa bimbingan Tuhan.

Sebelum Islam, Dr. Okuda menceritakan bahawa hidupnya adalah tidak bermoral dan kurang pengetahuan mengenai tujuan kehidupan sebenar. Beliau berkata:

“Sebelum Islam hidup saya adalah gasar (tiada hala tujuan, main redah halal dan haram). Sangat gasar! Jahil. Saya tidak tahu kebenarannya! ”

MULA MENCARI AGAMA YANG BENAR

Beliau melakukan perjalanan mencari kebenaran, berjuang dengan pertempuran akademik yang panjang dengan pelbagai agama. Sehingga beliau mencapai Islam dan memutuskan untuk mengkaji dengan teliti.

Ketika tahun keenam kolejnya, beliau menunjukkan minat terhadap undang-undang Islam. Suatu hari ketika beliau berjalan, beliau menemui satu kertas penyelidikan di mana matanya tertumpu kepada satu ayat, satu ayat dari al-Quran yang mengubah hidupnya selamanya.

AYAT QURAN YANG MENGUBAH KEHIDUPAN

Ayat itu adalah tentang bagaimana Allah menciptakan manusia dari tanah liat. Salah satu ayat yang disebutkan di dalam surah ke 15, ayat 26 di mana Allah berfirman:

ولقد خلقنا الإنسان من صلصال من حمإ مسنون

“Dan sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia (Adam) dari tanah liat kering (yang berasal) dari lumpur hitam yang diberi bentuk.”

Ketika beliau meneruskan siasatan fakta tentang Islam, beliau memutuskan untuk berpindah ke Aleppo, Syria untuk meneruskan pengajiannya dan juga mempelajari bahasa Arab. Kegembiraan dan kelegaannya menjadi seorang Muslim adalah satu rahmat yang tidak ada tandingan dengan yang lain dalam hidupnya. Beliau berkata:

“Pada ketika itu! Saya masuk Islam. Saya percaya bahawa ini adalah hadiah terbesar dari Allah dalam hidup saya! “.

Hari ini, Dr. Okuda menjadi inspirasi. Beliau menjadi role model bukan hanya kepada Muslim Jepun tetapi bagi semua orang di seluruh dunia tentang apa yang perlu dilakukan setelah mendapat kebenaran untuk diri mereka. Beliau bekerja keras untuk berkongsi hadiah Islam dengan orang lain.

KINI JADI PENDAKWAH DI JEPUN

Beliau berusaha dengan penuh semangat dengan rakan-rakannya di Jepun untuk menyebarkan mesej Islam di Jepun seperti yang beliau percaya – untuk menyelamatkan negara Jepun dari kehidupan tanpa Allah.

Marilah kita meminta kepada Allah untuk terus memberkati saudara Dr Kamal Okuda dan semoga Allah memberi banyak lagi petunjuk tentang Islam.

Tonton kisah yang sangat berinspirasi beliau di bawah, dijamin anda tidak akan rugi walau sesaat pun!

VIDEO KISAH SAINTIS JEPUN PELUK ISLAM

Sumber: Laicikang

Loading...

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

Comments

comments

Isu Artis Bersuara. Luahan Adibah Noor Ni Buat Ramai Terus SENTAP

Lepas 2 Jam Dikebumi TERPAKSA Digali Semula. Badan Jenazah HITAM Seperti TERBAKAR. Rupanya “INI” Perbuatan Terhadap Ibunya…