in

3 Tahun Sebelum NASA Mendarat. Rusia Telah Dahulu Jumpa SESUATU Di Bulan

Perlumbaan Mendarat Di Bulan. Kini Perlumbaan Ke Marikh Pula.

3 Tahun Sebelum NASA Mendarat. Rusia Telah Dahulu Jumpa SESUATU Di Bulan | Khalifah Mail Online – Tahun 1969 Amerika NASA gemparkan dunia apabila berjaya mendaratkan manusia di bulan. Tapi ramai tak tahu 3 tahun sebelum tu, Rusia telah pun jumpa “sesuatu” di bulan yang buat ramai bingung. Baca dan kongsikan.

RUSIA MENDAHULUI DALAM CERAPAN BULAN

Tidak ramai yang tahu mengenai program lunar USSR ketika era perlumbaan ke angkasa lepas yang menjadi sebahagian dari sejarah perang dingin antara blok komunis dan blok barat.

Selama kita diajar mengenai Neil Armstrong dan Edwin Aldrin yang menjadi manusia pertama menjejakkan kaki ke teresterial selain bumi, tidak ramai tahu yang sebenarnya Russia mendahului Amerika lebih awal dalam eksplorasi dan cerapan mengenai jiran samawi terdekat kita yakni bulan.

Russia adalah negara pertama yang mendaratkan prob angkasa ke bulan,melaksanakan kajian dan cerapan mengenai atmosfera serta kondisi permukaan serta komposisi kimianya selain mencari sumber air mentah.

RUSIA PERTAMA MENDARATKAN PROB ANGKASA DI BULAN

Misi LUNA2 yang mendarat di bulan pada 13 September 1959 oleh Russia menjadikan ia prob angkasa tanpa pemandu yang pertama mendarat dibulan dengan cara hard landing.

Ini hanya dapat dibuat oleh Amerika Syarikat pada tahun 1962 dengan mendaratkan prob Ranger 3 tahun kemudian.

Kejayaan Russia menjadi yang pertama dalam perlumbaan angkasa diteruskan dengan kejayaan LUNA3 yang menghantar kembali foto pertama sisi gelap bulan, pendaratan prob LUNA9 dan LUNA13 yang melakukan pendaratan secara soft landing selain mengambil foto pertama keadaan permukaan satelit semulajadi planet Bumi kita.

AMERIKA BUAT KEJUTAN DENGAN MENDARATKAN MANUSIA

Setakat ini Russia sahaja berjaya mendaratkan 12 prob angkasa dan menerbangkan sejumlah satelit pengorbit Bulan bagi mencerap permukaan Bulan serta mendapatkan data saintifik berkenaan trajektori bagi misi pendarat dengan pemandu seperti program LK yang bertujuan mendaratkan manusia di bulan namun tidak diteruskan kerana kelewatan selain Amerika mendahului USSR dalam perlumbaan angkasa bagi menghantar dan mendaratkan angkasawa ke Bulan.

RUSIA BAKAL KEMBALI KE BULAN

Setelah 60 tahun kejayaan Amerika mendaratkan angkasawan di bulan yang diikuti dengan pembatalan program LK yg merupakan program penghantaran angkasawan ke bulan dimana fokus agensi angkasa Russia beralih kepada pembinaan stesen angkasa seperti Salyut dan Mir, satelit semulajadi tersebut kini menjadi perhatian dimana Russia kini memfokuskan kepada misi menempatkan kosmonautnya di Bulan menjelang 2025.

Ia merupakan rencana susulan dari program Luna Glob yang dijangka pada 2018 akan memulakan ekspedisi saintifik serta menjadi tapak stesen penyelidikan pertama di atas satelit semulajadi tersebut dengan keupayaan robotik.

Sumber : The Patriot

Loading...

Comments

One Ping

  1. Pingback:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading…

Comments

comments

Inilah 12 Strategi SEBENAR Portugis Tawan Melaka Yang Ramai TAK TAHU

Lelaki Terketar Terima Sumbangan Beras 5kg. Bila Tanya, Puncanya Amat MENGEJUTKAN