in

Ayat Tentang Nyamuk Dalam Al Quran. Saintis Temui “SESUATU” Yang Jadi Bukti Kebenaran Ayat Itu. SUBHANALLAH

Allah Maha Besar. Baca dan Kongsikan Pada Yang Lain.

Ayat Tentang Nyamuk Dalam Al Quran. Saintis Temui “SESUATU” Yang Jadi Bukti Kebenaran Ayat Itu. SUBHANALLAH. | Khalifah Mail Online – 1400 tahun dahulu, ayat 26 Surah al Baqarah ada sebut perihal nyamuk yang macam tak logik. Ulama selama ni tak faham sehinggalah saintis temui “sesuatu” atas nyamuk yang menjadi bukti firman Allah 1400 tahun dahulu. Allahuakbar!!!

AYAT QURAN TENTANG NYAMUK

Al-quran adalah mukjizat yang diturunkan Allah kepada nabi Muhammad S.A.W sebagai bukti bahawa apa yang berlaku di dunia ini adalah atas kehendak-Nya.

Di dalam al-quran, Allah berfirman dalam surah al-baqarah ayat 26 :

إن الله لا يستحيي أن يضرب مثلا ما بعوضة فما فوقها

Maksudnya :

“Sesungguhnya Allah tidak malu membuat perbandingan apa sahaja, (seperti) nyamuk hingga ke suatu yang berada di atasnya………..”

TAFSIRAN AYAT TERSEBUT

Cuba anda perhatikan perkataan فما فوقها pada ayat di atas dan perhatikan maksudnya sama. Sebenarnya, dalam kaedah bahasa arab, ia membawa kepada dua maksud yang berbeza.

Para ulama membahagikannya kepada dua maksud :

Pertama : Suatu yang berada di atasnya (nyamuk)

Kedua : Suatu yang lebih besar daripadanya

Ramai ulama terdahulu yang mentafsir perkataan فما فوقها dengan maksud ‘’suatu yang lebih besar daripadanya’’ dan itulah kebolehan mereka kerana ilmu itu milik Allah, ada ilmu yang Allah dedahkan dan ada yang Allah sembunyikan dan ada pula yang Allah dedahkan selepas beberapa kurun lamanya lalu ditemui oleh generasi sesudah itu.

Bagi ayat tersebut, terdapat di kalangan para ulama tafsir yang tidak pasti dengan tafsiran mereka lalu mereka menafsirkan dengan cara selamat iaitu mereka menyebutkan kedua-dua maknanya sekali seperti yang telah diterangkan di atas.

Wallahua’lam, kemungkinan bukan itu yang Allah Kehendaki, tetapi apa yang dikehendaki Allah sebenarnya adalah ‘’suatu yang berada di atasnya’’ atapun ‘’suatu yang lebih kecil daripadanya’’

SELEPAS 1400 TAHUN, SAINTIS TEMUI “SESUATU”

Semua keajaiban ini adalah berdasarkan penemuan-penemuan yang telah didedahkan oleh para saintis setelah mereka meneroka menggunakan peralatan yang canggih ke atas seekor nyamuk.

Mereka telah menemui dalam kajian mereka bahawa di atas setiap ekor nyamuk terdapat seekor binatang kecil yang dipanggil sebagai Mites (Hama). Ia adalah seekor binatang yang lebih kecil daripada nyamuk dan berwarna merah.Tugas binatang tersebut adalah untuk memberi tenaga kepada nyamuk untuk terus bekerja.

Kita tidak dapat melihat binatang tersebut dengan mata kasar kita melainkan dengan menggunakan peralatan yang canggih dan pada waktu-waktu yang tertentu sahaja.

BUKTI KEBENARAN FIRMAN ALLAH

Bagaimanakah kebenaran ini boleh berlaku sedangkan Allah telah berfirman semenjak 1400 tahun lagi?

Inilah mukjizat yang menyaksikan bahawa al-quran itu adalah kebenaran yang tidak sesekali boleh ditolak bahkan sesiapa pun mesti menerimanya!

Subhanallah Yang telah menciptakan segala-galanya. KONGSIKAN.

Sumber: Kun Anta

Loading...

Tauke Kedai Jam Jumpa Mualaf Ni. Perbualan Mereka Buat Ramai Umat Islam Malaysia TERSENTAP

Seorang Wanita Beli Telur Dari Pakcik Ni. Apa Jadi Lepas Tu Buat Ramai Umat Islam TERPANA